Zin in Lezen
Zin in Lezen is een aanpak voor lees- schrijfonderwijs in het primair onderwijs. Binnen een voor de kinderen betekenisvolle context zin in lezen krijgen en houden: daar gaat het om! Zin in lezen is ook geschikt voor reguliere basisscholen die hun leesonderwijs willen verbeteren en willen zorgen dat hun leerlingen goed leren lezen, hun zin in lezen behouden en ook buiten en na hun schooltijd blijven lezen.
Kwaliteitskaarten
OGO locaties die hun (OGO) kwaliteit in beeld willen brengen, kunnen dat doen met de OGO kwaliteitskaarten. Deze kaarten zijn opgenomen in het kwaliteitsinstrument WMK. De kaarten zijn een goed instrument om sterke punten en ontwikkelkansen van je organisatie in beeld te krijgen en te analyseren. Dit vormt een goede basis voor het schoolplan of jaarplan of voor de evaluatie daarvan. De kaarten zijn op verzoek van basisscholen gemaakt. De OGO Vereniging ontwikkelde de kaarten in samenwerking met De Activiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam. De kaarten zijn in mei 2018 herzien aan de hand van het nieuwe toezichtkader van de inspectie van onderwijs. De kaarten zijn tegenwoordig eigendom van uitgeverij Van Gorcum.
OGO Smaaklessen
Leren over gezonde voeding is… eten ontdekken met al je zintuigen, zowel binnen als buiten de klas! Dit alles kun je vinden bij Smaaklessen, hét landelijk educatieprogramma over gezonde voeding voor groep 1 t/m 8. Hoe zet je Smaaklessen in binnen OGO? Op de website van Smaaklessen vind je suggesties voor thema’s die passen bij Smaaklessen. Als leerkracht diep je die thema’s zelf verder uit! Op die manier kun je Smaaklessen thematisch inzetten, helemaal volgens de wijze van OGO.
Startblokken en Basisontwikkeling
Met Startblokken/Basisontwikkeling kunnen VVE-locaties op erkende en verantwoorde manier vorm geven aan hun aanbod. Meer informatie is hier te vinden.
Toolkits
Het OGO midden- en bovenbouwnetwerk (mibo-netwerk) heeft twee tookits ontwikkeld waarmee leerkrachten handvatten krijgen voor gesprekken en activiteiten rondom historisch redeneren en wetenschap en techniek. Je kunt deze toolkits hieronder downloaden:
Wil je meer lezen over het onderzoek naar historisch redeneren en wil je de bijbehorende filmpjes bekijken? Klik dan hier.